Nagelproblemen

...wanneer een nagelbed niet de juiste behandeling krijgt die het nodig heeft, kan deze zeer kwetsbaar worden en dus vatbaar voor bacteriën en schimmels.

Bacteriën en schimmels kruipen natuurlijk gemakkelijk onder de nagel dus een goede nagelverzorging is voor alle #nailaddicts en dragers van mooie en lange (kunst)nagels enorm belangrijk !

Bij de nagelsalons of goede webshops zoals wij, vindt je producten om je nagelbed en nagelriemen goed te verzorgen. Wij adviseren danook de #Nailaddicts Cuticle care & repair stick voor dagelijks gebruik. Deze heeft een vezorgende maar ook herstellende creme die je nagels en nagelriemen mooi verzorgd houdt. Natuurlijk moet je zelf je nagelriemen wekelijks even terugduwen met een cuticle pusher !

Wanneer je zelf pas bent begonnen met gellac plaatsen bij jezelf of kunstnagels bouwen, dan komen schimmels en bacterien best regelmatig voor. Dat is nu eenmaal zo...

We lezen wel graag over de vele kleuren die we kunnen kopen maar niets over hoe je het best te werk gaan vanaf het begin en hoe je problemen op en aan de nagels kunt signaleren.

Wij hebben de meest voorkomende in kaart gebracht en geven je advies !


Maar wat vertellen je nagels nu eigenlijk over je gezondheid ?

Wist je dat je nagels vertellen hoe gezond je bent ... lees het hieronder ;

Gelukkig zijn de meeste nagelafwijkingen onschuldig. Maar niet allemaal. Problemen aan de lever, longen en het hart kunnen zichtbaar worden aan je nagels.

Hieronder geven we je voorbeelden waar je op kunt letten;

 • Witte nagels of kleine witte vlekjes bij kinderen

Witte nagels (leukonychia), of nagels die erg bleek zijn, ontstaan vaak door het ouder worden. In bepaalde gevallen kunnen witte nagels ook een teken zijn van meer serieuze aandoeningen, zoals bloedarmoede, voedingsstoffentekort en hartfalen. Wanneer de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Wanneer de vingers ook nog eens geel verkleurd zijn, dan is dat nog een aanwijzing voor een leveraandoening.

Wanneer kinderen witte vlekken op de nagels hebben dan is dit vaak het gevolg van het ergens tegenaan stoten.

 • Gele nagels

Gele nagels kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder een schimmelinfectie. Dit zorgt ervoor dat je nagel geel en hard wordt. Wanneer er niets gedaan aan de infectie wordt gedaan, dan kan het nagelbed zich terugtrekken en de nagels dik en broos worden. In zeldzame gevallen wijst de gele verkleuring op een ernstige aandoening zoals een longziekte, diabetes, psoriasis of een schildklieraandoening.

 • Blauwachtige zweem over nagels

Wanneer nagels een blauwachtige zweem te zien geven, kan dat wijzen op een zuurstoftekort van het lichaam, veroorzaakt door bijvoorbeeld een longontsteking. Een heel lichte zweem wijst eerder in de richting van diabetes.

 • Donkere lijnen onder de nagels

Bruine lijnen onder nagels kunnen veroorzaakt worden door huidkanker. Elk soort asymmetrische pigmentatie kan duiden op huidkanker, maar als je melanoom tegenkomt op je nagels ziet dat er meestal uit als een gekleurde verticale band die vanaf je nagelriemen omhoog loopt naar de bovenkant van de nagels. Wanneer je dit ziet moet men altijd direct naar een huisarts !

 • Broze nagels

Droge, broze nagels, die snel afbrokkelen of breken, komen regelmatig voor. Wanneer je vaak je nagels laat doen in een nagelsalon of veel werkt met water en schoonmaakmiddelen kun je er last van hebben. Maar afgebrokkelde nagels kunnen ook duiden op een probleem met de schildklier of een slechte bloedsomloop. Wanneer de broosheid samengaat met een gelige kleur ligt een schimmelinfectie meer voor de hand (onychomycose)

 • Nagels met een grote halve maan

We hebben allemaal witte halve maantjes aan het begin van de nagel. Maar wanneer deze halve maand zeer groot is, dan kan dat duiden op onder andere nierfalen, wat vaak voorkomt bij mensen die diabetes of een te hoge bloeddruk hebben. Als de halve maantjes 2/3 van je nagels beslaan, dan zou leverfalen de diagnose kunnen zijn.

 • Splijtende nagels

Deze afwijking kan meerdere oorzaken hebben. De belangrijkste factor is waarschijnlijk het uitdrogen van de nagel door regelmatig contact met water en zeep. Bij het nat worden van de nagel wordt deze zacht en vervolgens droogt de nagel weer op. Wanneer dit te vaak gebeurd kan er een splijting in de nagelplaat optreden. In de barstjes die ontstaan kunnen dan weer water, vuil en zeepresten ophopen waardoor het probleem erger wordt. Een enkele keer kan de splijting in verband worden gebracht met een onderliggende ziekte zoals Polycythaemia Vera. Dit is een zeldzame aandoening van het beenmerg, die kan overgaan in acute leukemie.

 • Geribbelde nagels

Een nageloppervlak met ribbels in de breedte of putjes, kan een heel vroege manifestatie van psoriasis of artritis zijn. Dit kan samengaan met een roodbruinachtige verkleuring. Bij 10% van de mensen begint psoriasis in de nagels. Maar wanneer je verticale ribbels in je nagels krijgt op latere leeftijd is dat vaak te wijten aan ouderdom. Sommige mensen vergelijken het met het krijgen van rimpels. Je hoeft je dus niet druk te maken over deze ribbels, tenzij ze heel plotseling verschijnen, dan kun je beter je even naar je huisarts gaan.

 • Holle nagels

Holle nagels worden ook wel lepeltjesnagels genoemd. Deze nagelafwijking wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan ijzer. De nagel wordt daardoor zo dun dat hij hol gaat staan. Mocht het inderdaad gaan om een ijzertekort, dan kun je dit oplossen door het innemen van een ijzersupplement. Een andere mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat je met producten werkt gebaseerd op petroleum, of door eerder opgelopen trauma. In het ergste geval kunnen holle nagels ook duiden op hartaandoeningen.

 • Nagels met putjes

Natuurlijk kan iemand zijn nagel hebben beschadigd waardoor er een putje is ontstaan. Maar het hebben van vele putjes over de gehele nagel is gelinkt aan huidziektes zoals eczeem-psoriasis. Dat kan ervoor zorgen dat de basislaag cellen van je nagels ontstoken raakt. Hierdoor ontwikkelt de basislaag zich niet gelijk en kan de nagel zich niet glad ontwikkelen.

Ook het syndroom van Reiter komt voor ! Dit is een autoimuum ziekte welke ernstige haaruitval veroorzaakt.

 • Bolle nagels

Mensen met hele bolle nagels, ook wel trommelstokvingers of horlogenagels genoemd, hebben nagels die over de vingertop heen groeien. De vingertoppen zijn verdikt, warm en rood. Bij aandoeningen van het hart, de longen, grote bloedvaten of het maag-darmstelsel kan het zuurstofgehalte in het bloed afnemen. Er komt daardoor te weinig zuurstof in de delen van het lichaam die het verst van het hart liggen, zoals de vingers. Men neemt aan dat het gebrek aan zuurstof te maken heeft met het ontstaan van deze nagelafwijking.

Meestal onschuldig

Natuurlijk kunnen bepaalde ziektes zichtbaar worden in de nagels. Maar de meeste afwijkingen aan de nagels betekenen helemaal niets. Wanneer je twijfels hebt, neem dan contact op met je huisarts !

 • Witte stipjes op de nagels

Witte vlekjes op de nagel of witte puntjes op de nagel ontstaan niet doordat je bijvoorbeeld te weinig melk drinkt, wat nogal eens gedacht wordt. Witte vlekjes op de nagel staat bekend als 'leukonychia'.  Witte vlekjes op de nagel ontstaat door een milde verhoorningsstoornis (parakeratose), soms zonder aanwijsbare oorzaak of door te ruw terugduwen van de nagelriem. Verschijnen er na verloop van tijd meer witte puntjes op dezelfde nagels, ga dan even langs  je huisarts.

 

Sorteer op
© 2017 - 2020 Magic Bits World | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel